INTERSPORT ELLINIKON Cross Country Race Half Marathon 25K

Αρχική / INTERSPORT ELLINIKON Cross Country Race Half Marathon 25K

Περιγραφή Διαδρομής

Η εκκίνηση  είναι από την πλατεία του Ελληνικού, που κοσμεί ο ανδριάντας του ελευθερωτή της Ελλάδας, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, από την οποία κάνουμε αρχικά μία δεξιόστροφη διαδρομή 600μέτρων  στα δρομάκια του Ελληνικού.

Κατόπιν τρέχουμε για 330 μέτρα νότια σε ασφαλτόδρομο μέσα στο Ελληνικό και μπαίνουμε σε μονοπάτι για 500 μέτρα.
Στη συνέχεια ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο, που οδηγεί σε ημιδασώδη περιοχή. Μπροστά μας εκτείνεται το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, με κυρίαρχα στοιχεία, απέναντι το Λύκαιον όρος, μια καινούργια λίμνη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια εγκαταλειμμένο ορυχείο λιγνίτη, πλησίον της αρχαίας Τραπεζούντας, το τοπίο συμπληρώνουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ αφού στην περιοχή λειτουργούν πλέον δυο εργοστάσια με καύσιμο το λιγνίτη και ένα με φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρέχουμε  με νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ακολουθώντας τη σήμανση, φτάνουμε  στο 1ο ΣΤΕΚ 5,7 km.

Ακολουθούμε τον χωματόδρομο, ο οποίος είναι και το γεωγραφικό όριο ανάμεσα στο Δήμο Γορτυνίας και το Δήμο Μεγαλόπολης, ο δρόμος αυτός είναι ο ίδιος δρόμος που στην αρχαιότητα συνέδεε την αρχαία Ολυμπία με την αρχαία Μεγαλόπολη.
Στο 8  κμ με κατεύθυνση δυτική αφήνουμε αυτό το δρόμο και στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που οδηγεί σε έλαιο περιβόλια, αλλά ταυτόχρονα αρχίζουμε να μπαίνουμε στο φαράγγι του Λούσιου που ξεπροβάλει βορειοδυτικά.
Στο 9 κμ βρισκόμαστε να τρέχουμε δίπλα στο ποτάμι.
Κατόπιν  ανηφορίζουμε σε παλαιό μονοπάτι και φθάνουμε στον Άγιο Σωτήρα και λίγο πιο πάνω στο  είναι το  2ο ΣΤΕΚ 10,9 km .

Μετα από 1 κμ μπαίνουμε  σε ασφαλτόδρομο, που οδηγεί στο γεφύρι του Κόκκορι.  Μέχρι εκεί έχουμε κάνει 14,3 κμ.
Στην απέναντι μεριά της γέφυρας συναντάμε την αρχαία Γόρτυνα, το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και το μύλο του Κόκκορη. 1,63 χλμ. από τη γέφυρα Κόκκορη συναντάμε ψηλά στη πλαγιά την Ιερά Μονή Προδρόμου αφού πρώτα, στο μονοπάτι μας συναντήσουμε το νερόμυλο-νεροτριβή της Μονής Προδρόμου, που ένα μέρος του βρίσκεται σε μια σπηλιά του βράχου και είναι πολύ καλής κατασκευής. Σώζεται τμήμα της οροφής αλλά έχει καταστραφεί το δάπεδο. Από τη νεροτριβή δεν σώζεται τίποτα. Αμέσως μετά περνάμε τη σύγχρονη πρόχειρη γέφυρα Προδρόμου.
Η παλιά γέφυρα είχε τόξο ανοίγματος 7 μ. και σύμφωνα με την παράδοση κατέρρευσε από μεγάλη πλημμύρα. Σώζεται μόνο το δυτικό βάθρο της, υποστυλωμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και ένα τμήμα του τόξου της.

Η Μονή Προδρόμου αρχικά θα πρέπει να ήταν ένα μικρό ασκηταριό. Από τη σημερινή πύλη της Μονής, ένας στενός διάδρομος με σκαλοπάτια οδηγεί στο καθολικό, έναν μικρό μονόχωρο ναό που διαμορφώθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη πρέπει να ανήκει το ιερό βήμα με τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 16ου αι. και στη δεύτερη ο υπόλοιπος ναός με τοιχογραφίες του τέλους του 16ου-αρχών 17ου αι. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αι., επί Μανουήλ Κομνηνού, αλλά σήμερα αυτό δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, κυρίως εξαιτίας των μετασκευών και επιδιορθώσεων. Ο ξενώνας του χτίστηκε στα 1860 και εκεί φιλοξενούνται από τους μοναχούς οι επισκέπτες της Μονής. Η Μονή Προδρόμου, είναι το σημείο, απ’ όπου εισερχόμαστε και αρχίζουμε να τρέχουμε το μονοπάτι Menalon Trail.

Επίσης στο σημείο αυτό,  χωρίζουν οι δύο διαδρομές.
Ακολουθούμε δεξιά πορεία, υπάρχει εκεί άνθρωπος της διοργάνωσης, για την Στεμνίτσα. Μετά από λίγο αφού περάσουμε την Μονή προδρόμου φτάνουμε στο 3ο ΣΤΕΚ 16.2 km.
Στην συνέχεια τρέχουμε για 3 χιλιόμετρα, ανηφορικά, αρχικά σε άσφαλτο και κατόπιν σε μονοπάτι για να φτάσουμε στην Στεμνίτσα.
Γενικά εκεί είναι που παίρνει μεγάλο ποσοστό της υψομετρικής ο αγώνας γι αυτό και στην πλατεία της Στεμνίτσας, θα βρίσκεται το 4ο ΣΤΕΚ  19.7 km  το οποίο είναι κοινό με  ΣΤΕΚ του μεγάλου αγώνα.
Από το σημείο αυτό και μέχρι τον τερματισμό, η διαδρομή γίνεται κοινή με τον μεγάλο αγώνα.

Κατόπιν  μπαίνουμε σε μονοπάτι το οποίο κινείται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την Στεμνίτσα,  συναντάμε αγροτικό δρόμο μήκους 360 μέτρων, μετά ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι, και βγαίνουμε σε άσφαλτο, στη διασταύρωση που αριστερά πάει Στεμνίτσα, απέναντί μας Χρυσοβίτσι, Τρίπολη και δεξιά Ελληνικό.
Στρίβουμε δεξιά, και αφού τρέξουμε για 600 μέτρα σε άσφαλτο,συναντάμε στα δεξιά μας το 5ο ΣΤΕΚ 21,9 km., και ακολουθούμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο Ελληνικό.
Τρέχουμε σε μονοπάτι μέχρι, όπου συναντάμε τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος δεξιά καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου, και αριστερά μάς οδηγεί  μετά από 1 κμ στον τερματισμό.

0 Km